„София, каквато беше (1944–1989 г.)“

Няма наличност

Автор: Светлин Кираджиев
Народност: българска
ISBN: 978-954-617-093-4
година: 2010
корици: меки
страници: 516
Цена: 20 лв.

Миналото на София е интересно и поучително не само за столичани, а и за всеки българин. Градът е много стар, но и млад, понеже това, което виждат неговите днешни жители, е строено почти изцяло след Освобождението (1878 г.).
София не е сбор от сгради и улици, а жив организъм, който се е родил, расте и живее все по-пълноценен обществен, стопански и културен живот, град, където постоянно се случват немаловажни събития, свързани с него, но от значение и за цялата страна. Той е и място за изява и съдба на голям брой видни българи, както и на много повече “обикновени” жители. Град със свойствен облик, порядки, нрави, дух, атмосфера, самочувствие и дори ухание.
Предлаганата книга е своеобразно продължение на друга книга на Светлин Кираджиев – “София каквато е била 1878-1943”, издадена през 2001 г. и следва подобен начин на представяне на столицата ни в по-нови времена. Тя съвсем няма претенции да бъде “история” на града през разглежданите години, а само бегла обрисовка, характеристика на София и запознаване на читателите с най-отличителните, типичните моменти и особености в развитието на града. Представен е многостранния му живот  и неговите жители през онези десетилетия, какви творчески личности го обитават, както и създадената тогава материална и най-вече духовна култура.