„Сага/фуга на Х. Б.“

Народност:  Испанска
Автор: Гонсало Торенте Балестер
Превод: Николай Тодоров
ISBN: 978-619-176-206-4
Година: 2022
Корици: меки
Страници: 684
Цена: 35  лв.

Пропитият с ирония роман „Сага/фуга на Х. Б.“ на бележития испански писател Гонсало Торенте Балестер (1910 – 1999) е най-яркият шедьовър на магическия реализъм в Испания. В тази история за легендарен град, тайни общества, заговори, предателства и мистерии личната поетика измества официално позволените знания, стратегии или съмнения. Към историческите събития се добавят дълго потискани страсти, а властта се оказва неспособна да произнесе своята присъда. Биват преосмислени не просто свещените идеали, а самата реалност, породила нуждата от тях.

„Сага/фуга на Х. Б.“ е вик на носталгия по средновековното творчество, където реалността и въображението се сливали. Оказва се, че група несретници живеят на място, което привидно не съществува. Налага се те не просто да се повеселят, ами дори да прекрачат границите на пространството и времето, ако искат да оцелеят. Както романите за градовете Макондо („Сто години самота“ на Г. Г. Маркес) и Санта Мария („Корабостроителницата“ на Х. К. Онети), неповторимото авангардно повествование за Кастрофорте дел Барала се изправя срещу светския и църковния деспотизъм, срещу закостенялостта, своеволията и цинизма.

Романът „Сага/фуга на Х. Б.“ е удостоен с Наградата на Барселона и Наградата на испанската критика, а португалският носител на Нобелова награда Жозе Сарамаго го поставя редом с „Дон Кихот“, като лесно може да се забележи и влиянието и на „Животът и мненията на Тристрам Шанди, джентълмен“. Самият Торенте Балестер получава Националната награда за литература на Испания (1981), Наградата на принца на Астуриас (1982) и наградата Сервантес (1985), най-високото отличие за испаноезичната литература.


Поръчайте сега с атрактивна отстъпка чрез нашата контактна форма. На посочения линк ще откриете повече информация за нашите актуални намаления и отстъпки за вас.