„Енума елиш. Вавилонската поема на Сътворението“

Народност: Вавилон
Превод: Найден Йотов
Предговор и бележки: Николай Тодоров
ISBN: 978-619-176-165-4
Година: 2020
Корици: меки
Страници: 100
Цена: 16 лв.

Можете да научите повече информация за „Енума елиш“ в нашата статия за поемата: „Как e бил сътворен светът според вавилонците?“

Вавилонската епическа поема, известна със своите първи думи на акадски „Енума елиш“ („Както горе…“), е едно от най-древните космогонични произведения, запазени до наши дни, и понякога бива наричана „Епос за сътворението“ или „Седемте плочки на Сътворението“. Основни теми в нея са също сблъсъкът на хаоса и реда, създаването на човека и издигането на Мардук за цар на боговете, който да управлява мирозданието от величествения си храм сред престолния град Вавилон. В поемата се въплътени не просто вярванията на един народ, а неговият светоглед. Намират място различни наблюдения за природните явления и някои убеждения за устройството на обществото и неговото управление. Отразени са човешките въжделения, пътят към тях като част от предначертаната свише история и дори постиженията в областта на астрологията, медицината, правото, архитектурата, литературознанието и други науки.

Поръчайте сега с примамлива отстъпка чрез нашата контактна форма. На посочения линк ще откриете повече информация за нашите актуални намаления и отстъпки за читатели.