„Валери Петров за себе си и другите за него“

Народност: Българска
Автор: Неда Станимирова-Крънзова
ISBN: 978-619-176-197-5
Година: 2021
Корици: меки
Страници: 226
Цена: 16 лв.

 

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа
на Министерство на културата.

 

Неда Станимирова-Крънзова е известен публицист и киновед. Книгите ѝ за киноизкуството и личностите в него са издавани у нас и в чужбина. Отличавана е с награди от Съюза на българските филмови дейци за дейността си като автор и съставител документалист, а статиите ѝ в издания на БАН са високо ценени. Неда Станимирова-Крънзова говори за Валери Петров не само в монографиите си, но и в периодичния печат, където публикува рецензии за създаденото от поета като киносценарист.

В настоящата монография „Валери Петров за себе си и другите за него“ е разкрито нейното първо интервю с поета, публикувано през 1990 г., когато пада страхът от цензурата на отминалия период. Авторката разкрива сложността на последното десетилетие на XX век чрез текстове на интелектуалци като Блага Димитрова и Христо Ганев и чрез словото на самия Валери Петров пред членовете на творческите съюзи. Авторката рисува широкообхватна картина на сътвореното от поета като помества не само свои материали и интервюта с Валери Петров, но и извадки от статии на известни литературни критици и интервюта на журналисти с него.

„На тази книга аз съм донякъде автор, донякъде съставител, донякъде коментатор на казаното от поета и от другите за него. Истинският ѝ автор е самият Валери Петров – с подробните си разкази, въвеждащи ни в творческата му вселена.“

Неда Станимирова-Крънзова


Поръчайте сега с атрактивна отстъпка чрез нашата контактна форма. На посочения линк ще откриете повече информация за нашите актуални намаления и отстъпки за вас.