„Кристиян Раковски. Тайно досие“

Автор: Стелиян Тънасе
Народност: Румънска
ISBN: 978-619-176-058-9
Година: 2015
Корици: меки
Страници: 192
Цена: 14 лв.

Стелиян Тънасе (1952) е писател, публицист, историк и политически анализатор със силно присъствие в съвременното публично простра
нство в Румъния. Първите си три книги написва още преди 1989 г.м но две от тях са забранени от комунистическия режим и са публикувани едва след Революцията, в която Тънасе е активен участник. След промените има водеща роля в политическия живот на страната – основател и първи председател на опозиционната Група за социален диалог. Остава в парламента до 1996 г., когато се отказва от политическа дейност и продължава да работи като публицист и политолог. След 2010 г. последователно заема директорския пост в частната телевизия Реалитатя и националната ТВР.
Пише художествена литература, но слабост са му архивите. Тънасе е един от първите писатели, заели се с проучването на архивите на бившата Секуритате. Интересът му не се ограничава само до режима на Чаушеску, доказателство за което е и тази книга, в която Тънасе събира наличните документи за Кристиян (Кръстьо) Раковски. Българин по рождение, К. Раковски играе важна роля в комунистическото движение в Румъния в началото на века, а след 1917 г. е сред най-важните действащи лица в Съветския съюз, преди да бъде отстранен и по-късно убит по заповед на Сталин.