„Социално наляво национализмът-напред“

Няма наличност

Автор: Николай Поппетров
Народност: българска
ISBN: 978-954-617-060-6
година: 2009
корици: меки
страници:890
Цена: 20 лв.

Ако е вярна максимата, че историята трябва да започне да се пише след като от живота си отидат тези, които са я правили, то по нашите географски ширини май ще трябва да изчакаме да отидат по реда си и внуците на демиурзите. Дали това се дължи на дългия шнур, по който протичат и изтичат клишетата от паметта ни – неизвестно. Но така или иначе – вече близо от 20 години откак си отиде задължителния идеологически диктат, идеологическото мислене си остана.
Тези думи напълно важат при оценката на хора, събития и институции от периода между двете световни войни. А най-вече за политическата система от онова време, особено за участниците от сектора, противопоставящ се на комунизма. Може би защото все още се замеряме с епитети, вместо да излагаме аргументи. И досега българския читател се лута в буриданово двоумение между квалификации от рода: “платени жалки чужди оръдия” и “борци за отстояване на българските национални идеали”. А това може да бъде лесно избегнато – просто като се даде думата на участниците в събитията.
Именно това се опитва да направи съставителя на книгата Николай Поппетров. На близо 1000 страници той е събрал уставните и програмни документи на тази част от тогавашния политически спектър. Тези хора са били част от проекта за изграждането на просперираща България. Прави или не – това подлежи на оценка. Но при всички случаи са били искрени. Затова трябва да изслушаме авторските им свидетелства с уважение.