„Между Анатолия и Румелия. Юруците и стопанското райниране на части от Централните Балкани, средата на XV – средата на XVI век“

Автор: Д-р Милена Петкова
Народност:
Българска
ISBN: 978-619-176-182-1
Година: 2021
Корици: меки
Страници: 150
Цена: 16 лв.

Д-р Милена Петкова е преподавател в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „История на България“. Научните ѝ интереси са в областта на историческата демография и стопанската история в първите векове на османска власт.

Изследването представя динамичното взаимодействие с природната среда на номадските групи на юруците – колонизирано население от Мала Азия (Анатолия), едни от участниците във военните кампании на османците. Представен е адаптационният механизъм на тези номадски групи, чието действие е в основата на установяването на демографски и стопански контрол в новозавладените земи. За да станат видими разликите, а и да се открои привнесеното, в съпоставителен план Караман (Анатолия) – Горнотракийската низина (Румелия) са представени типовете поселения и стопанският им профил, който се оказва водещ за стопанското райониране на тази част от Централните Балкани в средата на XV – средата на XVI век.

Поръчайте сега с атрактивна отстъпка чрез нашата контактна форма. На посочения линк ще откриете повече информация за нашите актуални намаления и отстъпки за вас.

„Централните Балкани и османците. Демографско развитие и аграрна икономика в Източния дял на Тракийската низина през XVI век.“

Народност: България
ISBN: 978-619-176-177-7
Година: 2020
Корици: меки
Страници: 474
Цена: 22 лв.

Изданието не е налично.

Д-р Милена Петкова завършва специалност история в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и понастоящем е главен асистент в катедра „История на България“ на Историческия факултет. Научните ѝ интереси са в областта на историческата демография и стопанската история във вековете на османска власт.

Настоящата книга е нейната докторска дисертация. В нея се представят етапите на „овладяване“ на Източния дял на Тракийската низина (територията на някогашните Старозагорска, Хасковкса, Новозагорска и Чирпански кази) от османците – в демографски и стопански контекст.

Поръчайте сега с примамлива отстъпка чрез нашата контактна форма. На посочения линк ще откриете повече информация за нашите актуални намаления и отстъпки за вас.