„Каталог на Любен Диманов“

Автор: Любен Диманов
Народност: българска
ISBN 978-619-176-010-7
година: 2013
корици: меки
страници: 128
Цена: 25 лв.

Роден на 19.04. 1933 год. в гр. Кнежа, България. Завършва Художествената академия в София през 1959 год. при проф. Георги Богданов, специалност монументална живопис. Спечелвайки II награда за графика на Републиканския младежки фестивал, специализира графика при проф. Е. Томов.
От 1976 год. живее и работи в Париж след сключения договор с галерия „REGARD“ – Париж, със собственик г-н Боасие.

„Каталог на Петър Чуклев“

Цена: 45 лв.


Петър Чуклев е просто „инструмент, създаден от природата“, за да прави образи, да създава рисунки…За мен този художник е все още една загадка…
Той е от този тип творци, които могат да рисуват при всякаква обстановка и при всякакви обстоятелства, без претенции дори за най-скромни удобства.
Това не е нито маниер, нито външна демонстрация, това е състояние, трайно състояние на твореца, при което той винаги, и при най-малкото отклонение, бърза към своята рисунка, към своя свят, където го мами вечно недовършената приказка на неговото въображение.
Импровизационният момент, свободният полет на въображението и строежът на композицията по законите на мзиката, включването на всеки нов образ и моментна инвенция в общия графичен ритъм, характерни за рисунката на този художник, са свойствени и на неговата графика, и на илюстрацията му, към които „видове“ се колебаем да го причислим категорично поради характеристиката му на „рисувач“.
Чуклев се проявява като изтънчен тълкувател на женската красота в нейното сложно преплетено изящество от деликатните нюанси на еротичното, фаталната сила на женственото и възвишената одухотвореност.

Петър Чуховски